Classic Voices of the Middle East

Op zondag 12 april wijden Marmoucha Collective en de Marokkaanse zangeres Abir El Abed een avond aan de meest toonaangevende zangeressen van de 20e eeuw uit het Midden-Oosten; Fairouz, Warda en Asmahan.

Zondag 12 april
Paradiso, Amsterdam
Deur open 19:00 uur
Aanvang 20:00 uur
Koop je tickets >

Artiesten:
Marmoucha Collective
Abir El Abed
Meer namen volgen

Fairouz 

Fairuz (Arabisch: فيروز), of Fairouz (1933) is een van de beroemdste zangeressen van het Midden-Oosten, samen met de Egyptische zangeres Umm Kulthum. De Libanese zingt in het Arabisch en het Syrisch.

In Libanon – en eigenlijk in de hele Arabische wereld – is Fairouz een unicum. “Een zangeres met het aura van Fairouz bestaat in de westerse wereld niet,” zegt modevormgever en kunstenaar Aziz Bekkaoui, “als Fairouz zingt, is er geen oordeel. Het doet er niet toe van welke etnische afkomst je bent. Hoe moet ik dat uitleggen? In Nederland kijken politici nu neer op kunstenaars en kunstenaars op politici. Als Fairouz zingt, zijn dat soort dingen verdwenen. Iedereen is verenigd in de ziel van Fairouz.”

Fairouz heeft in haar carrière meer dan vijftig miljoen albums verkocht. Tijdens haar internationale tournees heeft ze opgetreden in concertzalen en theaters als de Royal Albert Hall in Londen, l’Olympia in Parijs, Carnegie Hall in New York, de MGM Arena in Las Vegas en de festivals van Baalbek en Beiteddine in Libanon en Holland Festival in Nederland (in 2011).

Warda

Warda Al-Jazairia (Arabisch: وردة الجزائرية;), beter bekend als Warda (1939 –2012), is beroemd door haar Egyptische muziek en liedjes. Warda werd in Frankrijk geboren uit Libanees-Algerijnse ouders. Ze werd al snel beroemd in Algerije, maar toen ze in 1962 trouwde, mocht ze van haar man niet meer zingen. Tien jaar later ging ze dit op verzoek van de president van Algerije toch weer doen; om de vrijheid te vieren trad ze op met een Egyptisch orkest. Ze had hiermee buitengewoon veel succes, maar het leidde tot een echtscheiding. Ze verhuisde naar Egypte, waar ze trouwde met componist Baligh Hamdi en een grootheid werd in de Arabische muziek.

Asmahan

Amal al-Atrash (Arabisch: آمال الأطرش‎), beter bekend onder haar artiestennaam Asmahan (1912-1944), was een in Syrië geboren zangeres. Nadat ze op driejarige leeftijd naar Egypte was geëmigreerd, leerde  haar familie de componist Dawood Hosni kennen en zong ze de composities van Mohamed El Qasabgi, Zakariyya Ahmad,  Mohammed Abdel Wahab en haar broer Farid al-Atrash. Haar stem was een van de weinige vrouwelijke stemmen in de Arabische muziek die als competitie voor Umm Kulthum werd gezien. Door een auto-ongeluk kwam ze op 32-jarige leeftijd om het leven.

Een programma door Marmoucha Collective & zangeres Abir El Abed.