Rewind Music Studio


Wegens de aangescherpte coronamaatregelen heeft Marmoucha moeten uitwijken naar een andere datum en locatie voor een concertstream  van het Marmoucha Orchestra, Bayane Belayachi, Syrine Ben Moussa en Brahim Hadj Kacem.
Nieuwe datum: 30 december om 20:00 uur vanuit Rewind Studio Amsterdam.
*
Marmoucha Orchestra speelt Andalusisch repertoire uit de drie grote culturen (Islam, Jodendom en Christemdom) en weet eeuwenoude muziek op inspirerende wijze om te zetten in een hedendaags klankpallet. Beleef het op 30 december vanuit je huiskamer.
De drie culturen van tres culturas zijn Islam, Jodendom en Christendom. De eerste editie belicht de traditionele Andalusische muziek, die in de Maghreb-landen (Marokko, Algerije en Tunesië) nog altijd springlevend is. De muziek is genoemd naar Al Andalus, de Arabische naam voor Zuid-Spanje toen het onderdeel was van het Arabische rijk.
Muwashahat
Het Arabische rijk stond bekend om zijn relatieve religieuze tolerantie. Toen de Christelijke koninkrijken in 1492 Granada veroverden en de Joodse religie en Islam werden verboden, weken veel moslims en joden uit naar Noord-Afrika. De Maghreb werd daarmee het centrum van de Andalusische muziek cultuur, waar ook de Andalusisch-Joodse muziek onder valt. De muzikale erfenis van Andalusië breidde zich uit over de wereld rond de Middellandse Zee. We horen deze nu terug in de zogeheten muwashahat van de Levantijnse Arabische wereld en in Turkije en de Balkan, wat ook aan bod komt in dit project.
Het Marmoucha Orchestra selecteert voor elke productie een specifieke tijdsperiode. Andalusisch repertoire uit de 10e eeuw zoals Twishya al Istihlal wordt bijvoorbeeld eerst in de originele versie gespeeld. Vervolgens wordt het opnieuw gearrangeerd met Westerse technieken zoals stemvoering, gereflecteerde lijnen en contrapunt. Op deze wijze wordt nieuwe muziek gecreëerd.
Gastmusici
Syrine Ben Moussa (ud en zang)
Brahim Hadj Kacem El Haouzi (zang en viool)
Bayane Belayachi, zang & mandoline
Marmoucha Orchestra:
Avishai Darash – arrangementen en piano
Mohamed Ahaddaf – ud en composities
Maripepa Contreras – hobo en arrangementen
MªCristina González – fluit
Emad Ghajjou – darbuka
Arin Keshishi – bas
Adil Chaoui – achtergrond zang en percussie
Udo Demandt – percussie
Sofia Espiga – altviool
Julia Rusanovsky – viool
Daniel Lee – viool
Lucas Stam – chello