Mohammed Azaay

Acteur en theatermaker

Mohammed Azaay studeerde in 2000 af aan de Toneelschool in Amsterdam. Sindsdien is hij werkzaam als freelance acteur en theatermaker bij verschillende theatergezelschappen zoals: De Toneelschuur, Het Nationale Toneel, Toneelgroep Amsterdam, Het toneel speelt, Orkater en Het Noord Nederlands Toneel. Hij was ook te zien in verschillende films en televisieseries als ‘Wolf’, ‘Layla M’ (waarvoor hij een gouden kalf won voor Beste mannelijke bijrol) de series ‘Overspel’ en ‘Lijn 32’.

In 2003 richtte hij samen met collega Karim el Guennouni ‘De varkensfabriek’ op. Een gezelschap bestaande uit twee acteurs die meerdere rollen op zich nemen. Ontstaan vanuit de behoefte om te experimenteren met verschillende vormen van theater, zoals fysiek, episch, cabaretesk, beeldend en muzikaal, stuiten zij per toeval op een geheel eigen en unieke speelstijl. De varkensfabriek maakt in totaal vijf voorstellingen per jaar en speelt succesvolle reeksen in Nederland, België en Curaçao. 

In het najaar van 2020 speelt Mohammed Azaay mee aan het stuk “Jihad van Liefde” gebaseerd op het boek van Mohammed el Bachiri. Een verhaal over een man die zijn vrouw verloor tijdens de aanslagen in Brussel in 2016.

Gekoppelde producties: