Neil van der Linden

Musicoloog
Gespecialiseerd in Arabische en islamitische kunst en cultuur

Neil van der Linden is gespecialiseerd in Arabische en Midden-oosterse kunst en cultuur, met name de muziek, theater en beeldende kunst. Neil werkte als dramaturg bij het Ro Theater, het Noord Nederlands Toneel en het Holland Festival. Vanaf 1989 was hij ook secretaris van de Raad voor de Kunst in achtereenvolgens de commissies Film, Theater en Muziek. In 1994 begon hij met culturele uitwisselingsprojecten met het Midden-Oosten.
Hij begeleidde veel Nederlandse musici en theatermakers naar het Midden-Oosten en andersom introduceerde hij veel kunstenaars uit het Midden-Oosten in Nederland en omgeving.

Hij heeft muziekfestivals geprogrammeerd of muzikale programmaonderdelen bijgedragen aan onder meer het Festival de la Musique Sacrée in Fes en het Timitar festival in Agadir, in Marokko, in het Sounds of Arabia Festival, de Book Fair en de New York University in Abu Dhabi,  de operahuizen van Caïro en Damascus en het Beiteddine festival in Libanon, en festivals in Iran. Hij zette ook permanente samenwerkingen op tussen Nederlandse musici als Yuri Honing, Tony Overwater en Jan Akkerman en musici uit Libanon, Syrië, Jordanië, Irak en Egypte. Hij recenseert geregeld voor het muziekblad Songlines en schreef delen over de muziek van Irak en Egypt voor de Rough Guide to Music en de Bloomsbury Encyclopedia of Popular Music of the World.

Momenteel onderzoekt hij de muzikale erfenis van sub-Sahara Oost-Afrika, deels via de geschiedenis van de slavernij, maar ook andere migratie, in de voormalige Arabische, Perzisch, Ottomaanse en Indiase wereld. 

Gekoppelde producties: