Mare Nostrum: The Aegean Project

Mare Nostrum: The Aegean Project

Tickets en info

  30 maart 2019
  Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam,
  Entree: gratis!

Meer speeldata:
Mare Nostrum

Laat je meenemen op een muzikale ontdekkingsreis, met volksmuziek afkomstig van de Griekse eilanden en de kusten van de Egeïsche zee, de Klein-Aziatische kust, de havensteden Smyrna (Izmir), Thessaloniki, Piraeus en Alexandrië (Egypte). In de kleurrijke klanken herkennen zich zowel de liefhebbers van traditionele Griekse volksmuziek als de liefhebbers van muziek uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Deze bijzondere gelegenheidsformatie speelt uitvoeringen met verrassende instrumentale keuzes en songteksten met onderwerpen en invloeden uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Het concert is een productie van Stichting Marmoucha in samenwerking met de Opleiding Nieuwgriekse taal en cultuur van de UvA en het Nederlands Genootschap voor Nieuwgriekse Studies (NGNS).

Dit optreden van de gelegenheidsformatie “THE AEGEAN PROJECT” is onderdeel van MARE NOSTRUM, een nieuw initiatief van stichting Marmoucha, waarbij muzikale kruisbestuiving rond het middellandse zeegebied wordt geïnitieerd.

Muzikanten:
Kyriakos Petras: viool
Gavrilos Kokonas: zang, gitaar, bouzouki
Alper Kekeç: percussie
Marios Georgalas: Lavta
Sakis Mitkas: baglamas, gitaar, percussie, zang
Yiannis Kadoglou: bouzouki, tzouras
Mark Nieuwenhuis: trompet
Smaro Kyrtsidou: zang
Vanessa Kourtesi: zang
Katerina Georgopoulou: presentatie

Kyriakos Petrás
De violist Kyriakos Petrás (Κυριάκος Πετράς) is een vast lid van het Griekse ensemble “En Chordais”, en in die hoedanigheid stond hij al talloze keren in de Lage Landen op het podium. Petras doceert ook in “En Chordais”, een van de belangrijkste muziekscholen voor traditionele muziek in de Mediterrané. Ze onderzoeken en reconstrueren de elementen van een gedeelde muziekcultuur in de Middellandse Zee door middel van samenwerkingen met cultuur- en onderzoekscentra, educatieve instellingen uit de Middellandse Zee en Europa. Met deze samenwerkingsverbanden ondersteunt en promoot En Chordais nieuwe muzikale creatie. Kyriakos Petras heeft aan het Europees programma MediMuses-deelgenomen en heeft op internationale vioolbijeenkomsten seminars gegeven als gastprofessor in Amman, Beiroet, Marseille, Cyprus, in Tunis en Boekarest.

Gavrilos Kokónas
Gavrilos Kokónas (Γαβρήλος Κοκώνας) heeft in oktober 2017 zijn nieuwste album “Rebetiko Raporto” uitgebracht in België en Nederland (optreden in Paradiso). Hij is naast zanger, componist, gitarist en bouzouki-speler, ook muziekdocent. Dat is in dit kader vooral van belang omdat Aegean-deelnemer

Yannis Kadoglou
Yannis Kadoglou (Γιάννης Καδόγλου) één van zijn leerlingen is. Hij volgt al les bij Kokonas sinds zijn zevende.

Alper Kekeç
De Turkse percussionist Alper Kekeç kwam met een diploma van het Conservatorium van Izmir op zak naar Nederland. Van 2004 tot 2006 gaf hij in Amsterdam les in percussie, en daarna verhuisde hij naar Rotterdam, waar hij sindsdien doceert aan de CODARTS hogeschool. Hij kent de Anatolische en Ottomaanse muziektraditie als zijn broekzak.

Marios Georgalás
Ook Marios Georgalás (Μάριος Γεωργαλάς) is muziekleraar, maar dan op het eiland Thasos, waar ook Gavrilos Kokonas vandaan komt. Dit is zijn eerste optreden in Nederland. Marios speelt lafta, een Grieks instrument uit Istanbul uit de 17de eeuw. De voorloper van dit instrument is waarschijnlijk de Arabische luit, die door de Arabieren in de 8ste eeuw uit Spanje gehaald zou zijn.

Sakis Mitkas
Sakis Mitkas (Σάκης Μήτκας) woonde en werkte jarenlang in Nederland als muzikant. Hij verscheen voor het eerst op de radar in januari 2001 als lid van het “Trio Perix”. In december 2015 en april 2016 verzorgde hij met het ensemble “Ta Tzimania” enkele  benefietconcerten in Amsterdam en in oktober 2017 vergezelde hij Gavrilos Kokonas toen die hier zijn “Rebetiko Raporto” kwam presenteren.

Mark Nieuwenhuis
De Amsterdamse trompettist, componist en producer Mark Nieuwenhuis lijkt op het eerste zicht de vreemde eend in deze Egeïsche bijt. Maar hij is – onder (veel) meer – beïnvloed door Noord-Afrikaanse ritmes, speelt in Nederlands-Marokkaanse band KASBA, en was in 2017 en 2018 in Griekenland en buitenland mee op tournee met Yannis Charoulis. De Griekse pers schreef toen dat hij met zijn trompet bijdroeg aan de “kosmopolitische sound” van deze concerten.