SOLD OUT!!! Marmoucha Orchestra presenteert “Kinderen van Al-Andalus” – een Arabo-Andalusische muziekreis

SOLD OUT!!! Marmoucha Orchestra presenteert “Kinderen van Al-Andalus” – een Arabo-Andalusische muziekreis

Kaarslichtconcert Marmoucha Orchestra - Arabo-Andalusische muziek

  10 maart 2022
  Deur open: 19:30 uur
  Joods Cultureel Kwartier – Portugese Synagoge, Mr. Visserplein 3, Amsterdam,
  Entree: €16,-
  Ga naar het Facebookevent

Meer speeldata:
Eigen producties

Honderden brandende kaarsen en de prachtige akoestiek zorgen voor unieke concertavonden in de Portugese Synagoge. Op donderdagavond 10 maart 2022 staat een bijzonder concert in de Portugese Synagoge gepland rondom de opening van de tentoonstelling Children of Al-Andalus: A Lost Paradise in Morocco. Portretten van Andalusisch-Marokkaanse moslims en joden is een tentoonstelling met foto’s, filmbeelden en verhalen van Marokkaanse afstammelingen van joden en moslims uit Al-Andalus. Onder het licht van honderden brandende kaarsen laat Marmoucha Orchestra deze verhalen tot leven komen.
Al-Andalus was een welvarend islamitisch rijk in de middeleeuwen op het Iberisch Schiereiland, het huidige Spanje en Portugal. Moslims, joden en christenen leefden er achthonderd jaar lang naast en met elkaar. Al-Andalus kende een ongekende intellectuele, culturele en artistieke bloei, met uitgesproken culturele uitwisselingen tussen de drie geloofsgemeenschappen: joden, christenen en moslims. Na de christelijke inname van Granada in 1492 werden de meeste joden en moslims verdreven en vluchtten die onder andere naar Marokko.
Al-Andalus was eeuwenlang een smeltkroes van muzikale culturen. Het begon met Ziryâb. Deze ud-speler uit Bagdad bracht in 822 de eerste Arabische klanken naar het hof van Córdoba. In het jaar 1000 was Córdoba uitgegroeid tot de grootste stad ter wereld. Córdoba was een cultureel, artistiek en intellectueel middelpunt. In de 12e eeuw kwam Ibn Bajja. Hij combineerde het Arabische muzikale erfgoed van Ziryâb met de lokale Romaanse muziekstijlen. Uiteindelijk ontstonden hieruit allerlei muziekstijlen, van de klassieke Andalusisch-Marokkaanse liederen (noubat) tot de flamenco. Andalusische muziek kent een traditie in Marokko die nog altijd springlevend is. Ze weerspiegelt een diepe en eeuwenlange verbondenheid uit het leven en de cultuur van Andalusische moslims en joden in Marokko.
Marmoucha Orchestra staat bekend voor zijn unieke en eigenwijze combinaties van oosterse en westerse tradities. Elke compositie vertelt een deel van het verhaal van de Andalusische joodse en islamitische verdrevenen. Van de inname van het Iberisch Schiereiland door de Arabieren en Berbers in 711 en de bloeitijd van Córdoba tot aan de overgave van Granada in 1492 en de vlucht naar Marokko. In Kinderen van Al-Andalus krijgen alle vormen van Andalusische muziek een plaats. Van middeleeuwse Marokkaanse nouba’s tot moderne composities. Van taqsim tot de verschillende soorten flamenco.
Hosts: Rick Leeuwestein en Hicham Ghalbane
Musici:
Mohamed Ahaddaf – ûd
Avishai Darash – piano
Emad Ghajjou – darbuka
Udo Demandt – slagwerkinstrumenten
Daniele Cappucci – contrabas
Yorgos Valiris – flamencogitaar
Oene van Geel – altviool
Aleksandra Kaspera – chello
Maria Cristina González – fluit
Maripepa Contreras – hobo

Special thanks aan alle fondsen die dit project mogelijk hebben gemaakt:FPK, AFK, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 21, Hendrik Muller Fonds, Zabawas, BNG Cultuurfonds, Van den Berch van Heemstede Stichting en M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting