Café Marrakesh – Soufi Night – Afgelast

Café Marrakesh - Soufi Night - Afgelast

Afgelast

  4 april 2020
  Podium Mozaïek, Amsterdam, Bos en Lommerweg 191, Amsterdam,
  Entree: vanaf 15,-

Meer speeldata:
Café Marrakesh

LET OP! DIT PROGRAMMA IS AFGELAST! Zaterdag 4 april 2020, Podium Mozaïek

In verband met de recent afgekondigde maatregelen van de autoriteiten omtrent de uitbraak van het Coronavirus (COVID-19), is Podium Mozaïek t/m 1 september gesloten en zijn zij genoodzaakt alle voorstellingen af te gelasten. Bezoekers die kaarten hebben voor de geannuleerde voorstellingen zullen zo snel mogelijk persoonlijk per mail geïnformeerd worden. Houdt de website van Podium Mozaïek in de gaten voor de meest actuele informatie.

—–

Café Marrakesh op zaterdag 4 april 2020 in Podium Mozaïek is de perfecte avond om te genieten van een samensmelting van internationale muziek.

Samen met het Marmoucha Collective, de Marokkaanse zanger Thami Harrak en het ensemble Taifa Issawia belooft deze zesde editie van Café Marrakesh weer een bijzondere avond te worden die in het teken staat van Soefi-muziek uit Marokko, uit de Andalusisch-Marokkaanse Soefi-traditie en uit de volkse Aissawa-traditie.

Het Soefisme is een op mystieke spiritualiteit geënte tak van de Islam en stamt vermoedelijk al uit de tijd van de profeet Mohammed. Het Soefisme bracht grote dichters in onder meer het Urdu, Perzisch en Arabisch als Bulleh Shah, Rumi, Hafez, Al Hallaj, Ibn Farid en Ibn Arabi.

De klassieke Andalusisch-Marokkaanse Soefi-muziek is ontstaan in Arabisch Spanje. Na de volledige verchristelijking van Spanje, die definitief werd met de val van Moors Granada in 1492, emigreerde deze vorm van muzikaal-spirituele beleving mee met de rijke, geletterde families naar o.a. de grotere steden in het noorden van Marokko.

De Soefi-muziek wordt in die regio nog steeds uitgevoerd in diverse broederschappen. Daarnaast zijn er ‘volkse’ vormen van Soefi-beleving, zoals de Aissawa en de Hamadcha, die volksere literaire teksten gebruiken, naast elementen uit de hoogste literaire traditie. Die volksere Soefi-praktijk is veel wilder, tot aan een compleet-extatische beweging in Marokko, waarbij sommigen in volledige trance raken.

Thami Harrak uit Marokko is een meester in de Andalusische muziektraditie. Hij is begonnen bij de grootmeester Abdsadeq Chekara en heeft opgetreden in het Festival de la Musique Sacrée in Fes, het Jerash Festival in Jordanië, het Cairo Opera House en in het Institut du Monde Arabe in Parijs. Hij treedt op met een aantal musici van het Marmoucha Collective (Francesco Bongiorno – drums, Emad Gajjou – Darbukaonder, Arin Keshishi – Bas, Adil Chaoui – Zang/koor, Mohamed el Baroudi – viool, Mohammed Ahaddaf – oed en Avishai Darash – piano/arrangementen), in originele arrangementen en nieuwe uitvoeringen van de Soefi-muziek.

Het ensemble Taifa Issawia, onder leiding van Toufik Bahae en Moucine ben Arafa, is afkomstig uit Nederland, België en Marokko, en voert Aissawa muziek uit. Naast een reeks percussie-instrumenten, die tijdens uitvoeringen voortdurend worden verwisseld, spelen de uitvoerenden op de Ghaita, rietinstrumenten met een doordringende klank (scheller dan de hobo) en soms ook anderhalve meter lange trompetten. Zo ingetogen als de spiritualiteit van de Andalusische traditie is, zo extravert is de Aissawa, als een Carnaval processie.

Diner Culturel – Met lezing over Soufi muziek Vóór de voorstelling kunt u tijdens het Diner Culturel genieten van een heerlijk Marokkaans driegangen diner. Tijdens het Diner Culturel vertelt specialist Neil van der Linden meer over de achtergrond van het Soefisme en andere spirituele stromingen in Marokko.

Afterparty met DJ Hayat Roubla Na de voorstelling vindt er een afterparty plaatst met muziek door Hayat Roubla.

Zaterdag 4 april 2020
Podium Mozaïek
Aanvang Diner Culturel: 18:30 uur
Aanvang muzikaal deel: 21:00 uur