Classic Voices of the Middle East in Paradiso – Afgelast

Afgelast

  12 april 2020 - 12 april 2020
  Deur open: 19:00 uur
  Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam
  Ga naar het Facebookevent

LET OP! DIT PROGRAMMA IS AFGELAST!
Op donderdag 12 maart 2020 heeft de Nederlandse overheid in overleg met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onder meer besloten dat evenementen met meer dan honderd personen verboden zijn. Dit in betrekking tot het indammen van de verspreiding van het coronavirus COVID-19. Tot en met 1 september 2020 moeten alle programma’s worden opgeschort en waar mogelijk verplaatst.

—–

Op zondag 12 april 2020 wijden het Marmoucha Collective en de zangeressen Abir El Abed en Baidar Al Basri in Paradiso een avond aan de meest toonaangevende zangeressen van de 20e eeuw uit het Midden-Oosten; Fairouz, Warda en Asmahan.

Artiesten: Marmoucha Collective Abir El Abed Baidar Al Basri

Abir El Abed Afkomstig uit het noorden van Marokko, komt Abir el Abed het concert met haar kleurrijke, krachtige en tegelijkertijd zachte stem verrijken. Sinds haar deelname aan Arabs Got Talent, een tv show met meer dan 50 miljoen kijkers in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, wordt de uitzonderlijke stem van Abir El Abed bewonderd in de Arabische wereld.

Baidar Al Basri Baidar Al Basri (Bagdad, 1980) studeerde opera in Irak, en, nadat ze in 1997 in Den Haag neerstreek, ook aan het Koninklijk Conservatorium. Een kennismaking met een ontwapenende sopraan die Europa, het Midden-Oosten en Nederland langzaam maar zeker aan haar voeten weet te krijgen.

Marmoucha Collective Avishai Darash (arrangementen en piano) Maripepa Contreras (arrangementen en hobo) María Cristina González (fluit) Gidon Nunes Vaz (trompet) Mohamed Ahaddaf (oed) Francesco Bongiorno (drums/percussie) Emad ghajjou  (percussie) Jasper le Clerq (viool) Noori naser kadhem Ji (viool) Nuri Ata (viool) Yassir Bousselam (cello) Arin Keshishi (bas) Neyzen Sinan Art (Nay) Osama Abdulrasol (Qanun)

Bairdar Al Basri met het Rotterdams Philharmonisch Orkest in De Doelen, Rotterdam.  

Fairouz 

Fairuz (Arabisch: فيروز), of Fairouz (1933) is een van de beroemdste zangeressen van het Midden-Oosten, samen met de Egyptische zangeres Umm Kulthum. De Libanese zingt in het Arabisch en het Syrisch. In Libanon – en eigenlijk in de hele Arabische wereld – is Fairouz een unicum. “Een zangeres met het aura van Fairouz bestaat in de westerse wereld niet,” zegt modevormgever en kunstenaar Aziz Bekkaoui, “als Fairouz zingt, is er geen oordeel. Het doet er niet toe van welke etnische afkomst je bent. Hoe moet ik dat uitleggen? In Nederland kijken politici nu neer op kunstenaars en kunstenaars op politici. Als Fairouz zingt, zijn dat soort dingen verdwenen. Iedereen is verenigd in de ziel van Fairouz.”

Fairouz heeft in haar carrière meer dan vijftig miljoen albums verkocht en deed in 2011 Nederland aan voor een optreden tijdens Holland Festival.

Warda

Warda Al-Jazairia (Arabisch: وردة الجزائرية;), beter bekend als Warda (1939 –2012), is beroemd door haar Egyptische muziek en liedjes. Warda werd in Frankrijk geboren uit Libanees-Algerijnse ouders. Ze werd al snel beroemd in Algerije, maar toen ze in 1962 trouwde, mocht ze van haar man niet meer zingen. Tien jaar later ging ze dit op verzoek van de president van Algerije toch weer doen; om de vrijheid te vieren trad ze op met een Egyptisch orkest. Ze had hiermee buitengewoon veel succes, maar het leidde tot een echtscheiding. Ze verhuisde naar Egypte, waar ze trouwde met componist Baligh Hamdi en een grootheid werd in de Arabische muziek.

Asmahan

Amal al-Atrash (Arabisch: آمال الأطرش‎), beter bekend onder haar artiestennaam Asmahan (1912-1944), was een in Syrië geboren zangeres. Nadat ze op driejarige leeftijd naar Egypte was geëmigreerd, leerde  haar familie de componist Dawood Hosni kennen en zong ze de composities van Mohamed El Qasabgi, Zakariyya Ahmad,  Mohammed Abdel Wahab en haar broer Farid al-Atrash. Haar stem was een van de weinige vrouwelijke stemmen in de Arabische muziek die als competitie voor Umm Kulthum werd gezien. Door een auto-ongeluk kwam ze op 32-jarige leeftijd om het leven.

Dit programma is uitgevoerd door Marmoucha Collective en de zangeressen Abir El Abed & Baidar Al Basri