‘Iberian Night’ in Stadsklooster te Utrecht

‘Iberian Night’ in Stadsklooster te Utrecht

Wanneer

zo 26 juni    
15:00 - 16:15

Waar

Stadsklooster Utrecht
Kanaalstraat 198, Utrecht

Evenement type

Iberian Night

Op 26 brengt het Haagse Kamerkoor YOIK samen met Marmoucha Orchestra ‘Iberian Night’ ten gehore in Stadsklooster te Utrecht. Het koor onder leiding van Raoul Boesten laat zich in deze concertreeks inspireren door Zuid-Spaanse muziek die ontstaan is in de tijd dat in Zuid-Spanje Islamieten, Joden en Christenen met elkaar een samenleving vormden.

Kamerkoor YOIK zingt joodse (sefardische) liederen, arabische repertoire en liederen die ontstaan zijn aan het Spaans christelijke hof. Deze muziek ontstond in de hoogtijdagen van de Spaanse cultuur en laat zien welke schoonheid, rijkdom en wijsheid kan ontstaan als verschillende culturen elkaar in respect kunnen ontmoeten.

Tussen 711 en 1492 leefden Moslims, Joden en Christen in respectievelijke vrede met elkaar op het Iberische schiereiland. De muziek vertoont dan ook elementen uit alle drie deze wereldgodsdiensten. YOIK zingt liederen in het Ladino, Hebreeuws en Sefardisch Arabisch. Liederen, die vertellen over de liefde, het dagelijks leven en die verhalen vertolken uit het Oude Testament en de Talmud. Dit doet het koor onder andere in een bijzondere muzikale samenwerking met musici van het Amsterdamse Marmoucha Orchestra, die de muziek kracht bijzetten met hun authentieke instrumenten als de ‘darbuka’, ‘viool’ ‘qanun’, ‘oud’ en blaasinstrumenten als de ‘ney’.