Kinderen van Al-Andalus – Muziek uit het verloren paradijs in Marokko

Kinderen van Al-Andalus - Muziek uit het verloren paradijs in Marokko

Wanneer

zo 15 mei    
19:30 - 21:45

Waar

Nieuwe Kerk Den Haag
Spui 175, Den Haag, 2511 BM

Evenement type

Nieuwe muziekvoorstelling van Marmoucha: Kinderen van Al-Andalus – Muziek uit het verloren paradijs in Marokko

Veel Marokkanen van Andalusische afkomst zien Al-Andalus als het verloren paradijs. Zowel joden als moslims werden vanaf 1492 verdreven uit Al-Andalus, de Arabische naam voor het Iberisch Schiereiland, verdreven. Zij vonden onder andere een veilig onderkomen in Marokko. Daar hielden zij hun Andalusische cultuur en tradities in leven. Sommige families bewaren nog steeds de eeuwenoude sleutels van hun huizen in Granada. Kom luisteren naar een wonderschone, verbindende muzikale ontmoeting tussen vroeger en nu, tussen joods en islamitisch, tussen klassiek en modern.

De Kinderen van Al-Andalus…

… Dat zijn de Marokkaanse nakomelingen van de Andalusische moslims en joden. Op de vlucht voor de Spaanse Inquisitie verlieten zij vanaf 1492 het Iberische Schiereiland. Veel van deze vluchtelingen bouwden een nieuw leven op in Marokko. In Marokko voelden de Andalusische joden en moslims zich eeuwenlang bij elkaar thuis. Ze deelden herinneringen aan hun vaderland en hun verleden. Ze behielden hun rijke Andalusische tradities, cultuur en identiteit. Muziek speelde een belangrijke rol in hun leven. De muziek weerspiegelt nog steeds hun diepe verbondenheid.

Smeltkroes van muzikale culturen

Al-Andalus was eeuwenlang een smeltkroes van muzikale culturen. Het begon met Ziryâb. Deze ud-speler uit Bagdad bracht in 822 de eerste Arabische klanken naar het hof van Córdoba. In het jaar 1000 was Córdoba uitgegroeid tot de grootste stad ter wereld. Córdoba was een cultureel, artistiek en intellectueel middelpunt. In de 12e eeuw kwam Ibn Bajja. Hij combineerde het Arabische muzikale erfgoed van Ziryâb met de lokale Romaanse muziekstijlen. Uiteindelijk ontstonden hieruit allerlei muziekstijlen, van de klassieke Andalusisch-Marokkaanse liederen (noubat) tot de flamenco.

De verhaal van de vlucht in muziek

De muziekvoorstelling bestaat uit twaalf composities. Elke compositie vertelt een deel van het verhaal van de Andalusische vluchtelingen. Van de inname van het Iberisch Schiereiland door de Arabieren en Berbers in 711 en de bloeitijd van Córdoba tot aan de overgave van Granada in 1492 en de vlucht naar Marokko. In Kinderen van Al-Andalus krijgen alle vormen van Andalusische muziek een plaats. Van middeleeuwse Andalusische nouba’s tot moderne Marokkaanse composities. Van taqsim tot de verschillende soorten flamenco. Vaak gaan de muziekstijlen spannende crossovers aan, bijvoorbeeld doordat twee muziekstijlen of twee muziekinstrumenten uit verschillende genres een dialoog aangaan met elkaar.

De werken worden uitgevoerd door de musici van het Marmoucha Orechstra, de Spaanse flamencozangeres Montse Cortés en de Marokkaanse zangeres Abir El Abed.

Abir El Abed is een van de weinige artiesten die de Arabisch-Andalusische en Joods-Marokkaanse muzikale erfenis uitdraagt. Sinds haar deelname aan Arabs Got Talent in 2017 is Abir El Abed een rijzende ster. Montse Cortés is een icoon uit de flamencowereld. Ze trad onder andere op met Sara Baras en was genomineerd voor de Latin Grammy Awards. De afgelopen jaren deelde ze het podium met de inmiddels overleden legende Paco de Lucía, die haar opnam in zijn ensemble voor de tournee n.a.v. de cd Cositas Buenas.

Het Marmoucha Orchestra bestaat uit bevlogen musici met een passie voor muziek en de diversiteit in muzikale talen, stijlen en tradities van Noord-Afrika, het Midden-Oosten en de Middellandse Zee. Het Marmoucha Orchestra treedt op in alle producties van Marmoucha en brengt muzikanten, kunstenaars en publiek samen en slaat een brug tussen Oosterse en Westerse muziek. Het is de ontmoetingsplaats voor iedereen met een interesse in de Arabische cultuur en wereldmuziek.

Gastheren
De avond wordt gehost door Rick Leeuwestein en Hicham Ghalbane.

Boek ‘Children of Al-Andalus’
Het boek Children of Al-Andalus is gemaakt door Rick Leeuwestein en Hicham Ghalbane.

Bestel het boek via: https://www.childrenofandalus.com/shop

Musici
De werken worden uitgevoerd door allemaal professionele, gerenommeerde musici:
Abir El Abed – zang
Montse Cortés – zang
Mohamed Ahaddaf – ûd
Avishai Darash – piano
Emad Ghajjou – darbuka
Udo Demandt – slagwerkinstrumenten
Arin Keshishi – Bass guitar
Maurice Leenaars – flamencogitaar
André Felipe Lima – Violin
Irma Haverkamp – altviool
Julia Rusanovsky – Violin
Aleksandra Kaspera – chello
Maria Cristina González – fluit
Maripepa Contreras – hobo