Mare Nostrum: Mediterranean Sounds II

Tickets

  23 november 2019
  Deur open: 19:15 uur
  Podium Mozaïek, Bos en Lommerweg 191, Amsterdam

Meer speeldata:
Mare Nostrum

De zoektocht naar de ‘Ander’

Marmoucha Collective neemt je met de voorstelling ‘Mediterranean Sounds’ mee op reis langs de muzikale rijkdom van Portugese, Spaanse, Franse, Italiaanse, Noord-Afrikaanse en Midden Oosterse stijlen en genres. Het kleurrijke muzikale spectrum van de Middellandse Zee kent vele geluiden en ritmes; van het nostalgische timbre van de gitaar tot de Oosterse klanken van de ud, en van de swingende geluiden van de piano tot een jazzy klarinet.

In een tijd waarin het vooral gaat om de onzichtbare muur die Europa heeft gebouwd om de ‘ander’ buiten te sluiten, verbeeldt het ‘Mare Nostrum’ project op muzikale, visuele en literaire wijze hoe poreus deze muur eigenlijk is. De Middellandse Zee is het gebied waar de Arabische en de Westerse cultuur samenkomen, een grote zee waaraan veel verschillende volkeren grenzen, die elkaar eeuwenlang beïnvloed hebben. De zee brengt hen bij elkaar, een mediterrane cultuur die drie continenten verenigt:  Zuid-Europa, Noord-Afrika en de Levant.

Na de succesvolle uitvoering van het project ‘Mare Nostrum’ in het voorjaar van 2019 brengt Marmoucha opnieuw oud en nieuw talent bij elkaar met verrassende originele arrangementen en speciale nieuwe moderne composities. Met dit project reageert Marmoucha op recente maatschappelijke ontwikkelingen. De vluchtelingencrisis, groeiend nationalisme, klimaatverandering en migratie vormen uitdagingen voor onze maatschappij, in Amsterdam, in de MENA-regio en in het Middellandse Zeegebied.

Voorprogramma: Lezing  “Still waiting for barbarians” (gratis toegang)

Prof. Dr. Maria Boletsi, UvA en Univ. Leiden – korte lezing in het Engels met een nagesprek over het gedicht van Konstantinos P. Kavafis : “Wachtende op de Barbaren”

De Griekse dichter K.P. Kavafis werd geboren 1863 in de multiculturele havenstad Alexandrië, Egypte, en overleed daar in 1933. In zijn gedicht “Wachtende op de Barbaren” beschrijft hij hoe de bewoners van een decadente stad opgetogen zitten te wachten op de barbaren die nooit aankomen.

Maria Boletsi, als bijzonder hoogleraar Nieuwgrieks verbonden aan de UvA en als universitair docent film- en literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden is bezig in haar onderzoek en publicaties met de geschiedenis van het begrip ‘barbaar’ en werkt ook aan een boek over de Griekse dichter Konstantinos P. Kavafis. In deze lezing zal ze aan de hand van een gedicht van Kavafis de constructie van de ‘Ander’ bespreken.

Meer informatie over de lezing 

Muzikanten:

Rogério Bicudo: gitaar
Giuseppe Campisi: bas
Maripepa Contreras: hobo
Mohamed Ahaddaf: ûd
Avishai Darash: piano
Mark Nieuwenhuis: trompet
Francesco Bongiorno: percussie
Adil Chaoui: zang
Magali Datzira: zang
Jasper le Clercq: viool

VJ: Martin Boverhof & Anne Gentenaar (Studio de Maan)