Uitverkocht! Première verfilming van het boek Children of Al-Andalus in Koninklijk Theater Tuschinski Amsterdam 

Uitverkocht! Première verfilming van het boek Children of Al-Andalus in Koninklijk Theater Tuschinski Amsterdam 

Tickets en info

  27 november 2022
  Royal theater Tuschinski, Reguliersbreestraat 26-34, Amsterdam,
  Entree: gratis!

Meer speeldata:
Co-producties

Children of Al-Andalus. Première verfilming van het boek Children of Al-Andalus in Koninklijk Theater Tuschinski Amsterdam 

Op zondag 27 november 2022 om 14.00 uur is in het Koninklijk Theater Tuschinski Amsterdam de verfilming van het boek Children of Al-Andalus te zien. 

De documentaire (een productie van Bridge2Connect en Stichting Marmoucha) vertolkt drie Andalusiërs (joden en moslims) uit het boek. Vijfhonderd jaar na de gedwongen vertrek van hun voorouders uit het middeleeuwse rijk Al-Andalus zijn zij nog steeds trots op hun gedeelde achtergrond en koesteren zij hun geschiedenis.

Andalusische Marokkanen
De Nederlandse vrienden Hicham Ghalbane (fotografie) en Rick Leeuwestein (verhalen) gingen de afgelopen jaren in Marokko op zoek naar afstammelingen van joden en moslims uit het middeleeuwse rijk Al-Andalus. Ze fotografeerden, filmden en interviewden meer dan veertig Andalusische Marokkanen van nu die vertellen over de sterke band die ze nog steeds voelen met het legendarische rijk. Het zijn verhalen over trots en verlangen, over thuishoren en zich thuis voelen, en over tradities en samenleven.

Verdreven
In de middeleeuwen ligt op het Iberisch Schiereiland (nu Spanje en Portugal) het welvarende islamitische rijk Al-Andalus. Achthonderd jaar lang leven moslims, joden en christenen ernaast en met elkaar. In 1492 komt daar een definitief einde aan als christelijke legers de stad Granada, het laatste moslimbolwerk, veroveren. De nieuwe machthebbers verplichten joden en moslims die zich niet willen bekeren tot het christendom hun thuisland te verlaten. Zo verdwijnt de unieke mix van culturen die eeuwenlang vorm heeft gegeven aan het bloeiende rijk, grotendeels het gebied dat joden en moslims Andalusië (sefarad) noemen.

Na 500 jaar nog steeds heimwee
Veel Andalusische moslims en Sefardische joden vluchten naar Marokko. Hun verre nakomelingen daar voelen zich vaak nog sterk verbonden met hun Iberische wortels. Ze bewaken oude gebruiken en bewaren doorgegeven herinneringen. Tegelijkertijd zijn ze thuis in Marokko, het land waar hun voorouders een nieuw leven zijn begonnen.

Portretten
Ghalbane en Leeuwestein bundelden de verhalen en foto’s in het boek Children of Al-Andalus. Een deel van deze portretten was reeds te zien zijn in het Kunstkabinet van het Joods Museum en in een buitententoonstelling voor de stopera en zal in 2023 tevens te zien in het Europees Parlement, Spanje en Marokko.  

Het verhaal van de vlucht in muziek
Er is een muzikale vertaling van het boek gemaakt. De muziekvoorstelling bestaat uit verschillende composities. Elke compositie vertelt een deel van het verhaal van de Andalusische vluchtelingen. Van de inname van het Iberisch Schiereiland door de Arabieren en Berbers in 711 en de bloeitijd van Córdoba tot aan de overgave van Granada in 1492 en de vlucht naar Marokko.

Trailer documentaire
Voor een impressie van de film kunt u klikken op de volgende link