Let op! Het concert is afgelast! Marmoucha Orchestra ft. Bayane Belayachi, Syrine Ben Moussa en Brahim Hadj Kacem

Tickets en info

  8 december 2021
  Deur open: 20:00 uur
  Nieuwe Kerk Den Haag, Spui 175, Den Haag,
  Entree: € 10 - € 18
  Ga naar het Facebookevent

Meer speeldata:
Eigen producties

Marmoucha Orchestra speelt Andalusisch repertoire uit de drie grote culturen (Islam, Jodendom en Christemdom) en weet eeuwenoude muziek op inspirerende wijze om te zetten in een hedendaags klankpallet. Beleef het op 8 december in de Nieuwe Kerk, Den Haag.

De drie culturen van tres culturas zijn Islam, Jodendom en Christendom. De eerste editie belicht de traditionele Andalusische muziek, die in de Maghreb-landen (Marokko, Algerije en Tunesië) nog altijd springlevend is. De muziek is genoemd naar Al Andalus, de Arabische naam voor Zuid-Spanje toen het onderdeel was van het Arabische rijk.

Muwashahad

Het Arabische rijk stond bekend om zijn relatieve religieuze tolerantie. Toen de Christelijke koninkrijken in 1492 Granada veroverden en de Joodse religie en Islam werden verboden, weken veel moslims en joden uit naar Noord-Afrika. De Maghreb werd daarmee het centrum van de Andalusische muziek cultuur, waar ook de Andalusisch-Joodse muziek onder valt. De muzikale erfenis van Andalusië breidde zich uit over de wereld rond de Middellandse Zee. We horen deze nu terug in de zogeheten muwashahad van de Levantijnse Arabische wereld en in Turkije en de Balkan, wat ook aan bod komt in dit project.

Het Marmoucha Orchestra selecteert voor elke productie een specifieke tijdsperiode. Andalusisch repertoire uit de 10e eeuw zoals Twishya al Istihlal wordt bijvoorbeeld eerst in de originele versie gespeeld. Vervolgens wordt het opnieuw gearrangeerd met Westerse technieken zoals stemvoering, gereflecteerde lijnen en contrapunt. Op deze wijze wordt nieuwe muziek gecreëerd.

Gastmusici

Syrine Ben Moussa (ud en zang)
Brahim Hadj Kacem El Haouzi (zang en viool)
Bayane Belayachi, zang & mandoline

Marmoucha Orchestra:

Avishai Darash – arrangementen en piano
Mohamed Ahaddaf – ud en composities
Maripepa Contreras – hobo en arrangementen
MªCristina González – fluit
Emad Ghajjou – darbuka
Arin Keshishi – bas
Adil Chaoui – achtergrond zang en percussie
Udo Demandt – percussie
Anderé Felipe Lima – viool
Oene van Geel – viool
Jasper le Clercq – viool
Lucas Stam – chello