Eye Meets Marmoucha

Eye Meets Marmoucha

Tickets en info

  2 februari 2024 - 4 februari 2024
  Eye Filmmuseum, IJpromenade 1, Amsterdam,
  Entree: Verschilt per onderdeel
  Ga naar het Facebookevent

Meer speeldata:
Eigen producties

Eye Meets Marmoucha

Eye on Sound-reeks met live-muziek door Marmoucha Orchestra

Eye en Marmoucha, een collectief voor muziek en cultuur uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten, slaan de handen ineen. De unieke samenwerking brengt niet alleen bijzondere stille films met live muzikale begeleiding onder de aandacht, maar slaat ook een brug tussen de culturen van Oost en West.

Marmoucha – waarvan Marmoucha Orchestra onderdeel is – produceert en promoot sinds 2002 muziek- en theatervoorstellingen waarin zich de diversiteit van de Nederlandse samenleving weerspiegelt. Het collectief besteedt vooral aandacht aan pioniers van nieuwe muziekstromingen en vernieuwers van bestaande muziekstijlen, met crossovers tussen de muziek- en kunstuitingen van verschillende culturen.

Marmoucha Orchestra is opgericht door een groep musici met passie voor de diversiteit in de muzikale stijlen en tradities van het Midden-Oosten en Noord-Afrika, de zogeheten MENA-landen. Marmoucha Orchestra is er nadrukkelijk voor alle muziekliefhebbers; live muziek raakt de harten en brengt mensen van over de hele wereld dichter bij elkaar, ook in moeilijke tijden.

Eye Meets Marmoucha

Eye Meets Marmoucha is onderdeel van Eye on Sound, een reeks met speciale focus op beeld en geluid. De samenwerking met het Marmoucha-collectief is erop gericht het perspectief op de filmgeschiedenis en de eigen collectie te verbreden.

Eye Meets Marmoucha bestaat uit drie minifestivals, met een aflevering in februari, juni en oktober. Hart van het programma vormen zelden vertoonde stille films uit de Eye-collectie, met live muzikale begeleiding van het achtkoppige Marmoucha Orchestra, onder leiding van artistiek leider Arin Keshishi en muzikaal leider Maripepa Contreras. Het orkest versmelt eigen composities met traditionele muziek uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika, overgezet naar nieuwe arrangementen en voorzien van spannende improvisaties die de filmbeleving een extra dimensie geven. Ook te zien: klassieke geluidsfilms, recente films van nieuwe makers, theatrale familievoorstellingen en optredens van jonge dichters bij beelden uit de Eye-collectie.

Op zaterdag 3 februari (21:30) begeleidt Marmoucha Orchestra de film Eliso (SU-GE, 1928) in de Arena van Eye. Dit historisch-romantisch drama van de Georgische regisseur Nikoloz Shengelaya handelt over het lot van de islamitische Tsjerkessen in de Kaukasus. De live uitgevoerde score is van de hand van jazzhoboïst Maripepa Contreras.

 

Vrijdag 2 februari (19:30) start het flankerende programma met de geluidsfilm Chronicle of The Years of Fire (Waqai sanawat al-djamr).Dit ruim twee uur durende epos (Gouden Palm, Cannes 1975) van de Algerijnse regisseur Mohammed Lakhdar-Hamina toont de aanloop naar de Algerijnse Onafhankelijkheidsoorlog.

 

Zondag 4 februari (16:00): poëzie, dans en muziek bij de projectie van bijzondere losse beelden (‘found footage’) uit de Eye-collectie. Aan het woord komen drie dichters: de Tunesisch-Nederlandse Lamia Makaddam, de Iraans-Nederlandse Yasmin Namavar en de uit Jemen afkomstige Saba Hamza. Danser Laila el Bazi danst en Mohamed Ahaddaf,  lid van Marmoucha Orchestra, speelt Ud. Deze voorstelling is in samenwerking met El Hizjra, centrum voor Arabische kunst en cultuur, Amsterdam.
Om 18:45: Al-mummia (The Night of Counting the Years) van Shadi Abdel Salam, uit 1969. Salams film geldt als een van de pareltjes van de Egyptische cinema en neemt de illegale verkoop van geroofde voorwerpen uit de graven van de farao’s in Thebe tot onderwerp.

 

De programma’s van de edities in juni en oktober 2024 worden later bekendgemaakt.