Mohamed Ahaddaf

Artistiek coördinator Midden-Oosterse en Noord-Afrikaanse muziek
Ud-speler, componist en musicus

Mohamed Ahaddaf is een getalenteerde ud-speler, een componist en musicus uit Marokko die stevig geworteld is in de Andalusische cultuur. Hij studeerde aan het conservatorium van Tetouan en had les van de grootmeester Mohamed Ramat. Hij was solist van het Andalusisch orkest van Mohamed Lardi Temsamani. Na zijn komst in Nederland besloot hij zijn kennis breder in te gaan zetten. Hij is een gerespecteerd musicus die naast zijn Andalusische wortels zich heeft ontwikkeld in de jazz en Arabische muziek.

In 2010 richtte hij het ‘Ahaddaf Quartet’ op met ud, piano, bas en percussie. Een ongebruikelijke combinatie waarbij de rol van de piano en de ud speciale aandacht verdienen. Deze instrumenten zijn ieder in hun eigen cultuur de basis van de muziekpraktijk. Wat de piano is voor de westerse muziek (iedere musicus speelt een beetje piano en de piano is in bijna iedere combinatie aanwezig) dat is de ud voor de Arabische muziek. Om deze twee instrumenten te combineren vraagt extra aandacht. Niet in de laatste plaats door de vaste getemperde stemming van de piano en de vrije, vaak met kwartnoten doorspekte, stemmingen van de ud.

Mohamed Ahaddaf heeft onlangs een zelf ontwikkelde 7 snarige ud laten bouwen met een extra hoge snaar op B. De meeste zijn 6-snarig. Het kwartet nam 3 cd’s op met composities van Mohamed Ahaddaf, Nasim al Andalous uit 2012, Spoken Soul uit 2014 en Seasons uit 2016.