Tres Culturas

Speeldata:


Geen voorstellingen beschikbaar.

De drie culturen van tres culturas zijn Islam, Jodendom en Christendom. De eerste editie belicht de traditionele Andalusische muziek, die in de Maghreb-landen (Marokko, Algerije en Tunesië) nog altijd springlevend is. De muziek is genoemd naar Al Andalus, de Arabische naam voor Zuid-Spanje toen het onderdeel was van het Arabische rijk.

Het Arabische rijk stond bekend om zijn relatieve religieuze tolerantie. Toen de Christelijke koninkrijken in 1492 Granada veroverden en de Joodse religie en Islam werden verboden, weken veel moslims en joden uit naar Noord-Afrika. De Maghreb werd daarmee het centrum van de Andalusische muziek cultuur, waar ook de Andalusisch-Joodse muziek onder valt. De muzikale erfenis van Andalusië breidde zich uit over de wereld rond de Middellandse Zee. We horen deze nu terug in de zogeheten muwashahad van de Levantijnse Arabische wereld en in Turkije en de Balkan, wat ook aan bod komt in dit project.

Het Marmoucha Collective selecteert voor elke productie een specifieke tijdsperiode. Andalusisch repertoire uit de 10e eeuw zoals Twishya al Istihlal wordt bijvoorbeeld eerst in de originele versie gespeeld. Vervolgens wordt het opnieuw gearrangeerd met Westerse technieken zoals stemvoering, gereflecteerde lijnen en contrapunt. Op deze wijze wordt nieuwe muziek gecreëerd.

Gastmuzikanten: 
Hamid Ajbar (zang/viool uit Spanje/Marokko)
Mohamed Adlen Fergani (Ud/zang uit Algerije)
Bayane Belayachi (zang/de mandoline)

Voorgaande speeldata:


25/02/2023
Cinema-Aventure


05/08/2022
PARQUE EL MAJUELO, ALMUÑÉCAR (GRANADA)25/06/2022
Lourdeskerk Den Haag


28/05/2022
Theater aan de Parade – Podium Azijnfabriek

26/05/2022
The King’s Ballroom Den Haag

30/04/2022
Andalusian Love Song – Vrije Geluiden20/01/2022
Joods Cultureel Kwartier – Portugese Synagoge

30/12/2021
Rewind Music Studio