Wat we doen

Al sinds 2002 is Stichting Marmoucha als pionier actief in het initiëren, ontwikkelen, produceren en promoten van podiumkunsten als muziek en muziektheater. In deze producties staan de kunst en cultuur uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten – de zogenoemde MENA-regio – centraal. Marmoucha presenteert ook Nederlandse kunst en cultuur in de MENA-regio.

Marmoucha biedt een podium aan pioniers van nieuwe muziekstromingen en vernieuwers van bestaande muziekstijlen. Door eigentijdse crossovers laat ze haar publiek kennis maken met minder bekende genres. En met het eigen Marmoucha Collective in huis ontwikkelt ze artistiek en kwalitatief hoogstaande podiumproducties met muziek en cultuur uit de gehele MENA-regio, met nieuwe composities en arrangementen die door de artiesten zelf worden gecreëerd. 

De rijke diversiteit van de Nederlandse samenleving wordt door Marmoucha op het podium en in het publiek weerspiegeld. Ze brengt publiek en makers van diverse culturele, sociale en religieuze achtergronden samen in podia waar ze normaliter niet regelmatig te vinden zijn. Zo weet Marmoucha publieksgroepen te bereiken die voor veel culturele instellingen moeilijk te bereiken zijn. Marmoucha is voor podia als Paradiso en TivoliVredenburg dan ook een aanspreekpunt voor advies, programmering en inzet van haar netwerk. 

Bovendien is Marmoucha maatschappelijk betrokken. De globalisering, de vluchtelingencrisis, migratie en groeiend nationalisme vormen uitdagingen voor onze samenleving. Marmoucha reflecteert artistiek op deze maatschappelijke ontwikkelingen in haar producties.

Marmoucha Collective
Het Marmoucha Collective is ontstaan tijdens een succesvolle concertreeks over muzikale kruisbestuivingen tussen Oriëntaalse-, Noord-Afrikaanse- en Méditerranée muziek. Bevlogen musici die de passie van muziek en de diversiteit in muzikale talen, stijlen en tradities van dit gebied delen kwamen met het idee om structureel samen te gaan werken. Ze maken zelf nieuwe composities en voorstellingen en nieuwe arrangementen van bestaande stukken. Ze voelen zich thuis in de noodzaak tot vernieuwing in een snel veranderende wereld. Het Marmoucha Collective onderscheidt zich van andere gezelschappen doordat het breed disciplinair inzetbaar is. Niet alleen laten ze zich niet beperken tot slechts één genre, maar naast muzikanten maken onder meer ook theatermakers, vj’s en een musicoloog onderdeel uit van het Collective. Lees hier meer over het Marmoucha Collective en de deelnemende muzikanten en kunstenaars. 

Historie
Al sinds 2002 is Stichting Marmoucha als pionier actief in de podiumkunsten uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten.
Lees hier meer over de historie van Marmoucha

Missie & visie
Marmoucha ziet dat het culturele veld dynamisch is en dat de smaak van het publiek, de identiteiten van de makers en de maatschappij om ons heen voortdurend in beweging zijn. Met haar producties draagt Marmoucha bij aan de steeds veranderende culturele canon.
Lees hier meer over de missie en visie van Marmoucha

Artistieke ambities en programmalijnen
Het Marmoucha programma kent drie grote pijlers: muziekproducties; muziektheaterproducties; en festivals, co-producties en diverse samenwerkingsverbanden. Bij alle programma’s is het Marmoucha Collective betrokken.
Lees hier meer over de artistieke ambities en programmalijnen van Marmoucha

Samenwerking
Marmoucha verbindt podia, makers en publieksgroepen met een diverse culturele, sociale en religieuze afkomst en achtergrond. Dit doet ze in samenwerking met podia in heel Nederland, maatschappelijke organisaties en culturele stichtingen die diversiteit hoog in het vaandel hebben staan.
Lees hier meer over de samenwerkingspartners in Nederland en internationale samenwerking