Marmoucha Collective

Muzikaal bestrijkt het Marmoucha Collective de regio van Noord-Afrika, het Midden-Oosten en het Middellandse Zee-gebied. Van muziek uit Andalusië, de Maghreb en het Midden-Oosten tot jazz, pop- en elektronische muziek. Omdat er weinig gespecialiseerde artiesten zijn in de muziek- en kunstvormen waar Marmoucha actief in is in Nederland, is het van belang om die specialisten die er zijn aan je te binden. Het Collective speelt zowel oude, originele stukken als nieuwe arrangementen van deze stukken, en nieuwe eigen composities.

Oosterse en Westerse muziek komen samen in het Marmoucha Collective. Deelnemende muzikanten beheersen vaak techniek en repertoire in een specifieke hoek, zoals in de jazz of Arabische genres. In het Collective komen deze muzikanten samen, spelen samen, leren van elkaar en inspireren elkaar om zich verder te ontwikkelen door middel van workshops en bijscholing door externe specialisten.

Het Collective maakt nog duidelijker waar Marmoucha voor staat: een multi- en interdisciplinaire werkwijze en een diverse, inclusieve samenstelling. Het Marmoucha Collective is de verwezenlijking van de integrale samenwerking tussen de verschillende kunstvormen, het is een collectief dat zowel muzikanten als theatermakers, VJs, dansers, acteurs, componisten en specialisten als een musicoloog (als enige collectief in Nederland) bevat.

Organogram Marmoucha Collective

Artistieke leiders

Avishai Darash

Artistiek leider Marmoucha Collective (specialisatie in Westers klassieke muziek)
Pianist, componist en musicus
https://www.avidarash.com/

Avishai Darash is an Amsterdam-based pianist and composer whose style is derived from North African traditional music, Western classical music, American jazz and Israeli folk, amongst others. Avishai’s enthusiasm for music developed at an early age and his family encouraged him to pursue his interest. 

In 2010, Avishai completed a Bachelor degree at the Jerusalem Academy for Music and Dance. In the course of his studies, Avishai gained international experience when he travelled to New York City, where Brad Mehldau took him under his tutelage for a while. In late 2010, Avishai moved to The Netherlands to complete a joint-honours degree program at the esteemed Conservatory of Amsterdam, studying both jazz music and classical composition.

From 2012 till 2017, Avishai worked closely with the Dutch / Moroccan oud virtuoso and later his fellow ‘Marmoucha Collective’ colleague, Mohamed Ahaddaf, as his pianist and arranger. They toured Northern Africa, Europe and South-East Asia and they released two albums together, “Spoken Soul” and “Seasons”.

Avishai’s debut album “Impermanence” features the rising talents of the international jazz scene – Ofri Nehemya on drums and Avri Borochov on bass, alongside a string quartet of the award-winning Dutch orchestra “Metropole Orkest” .

In 2018 Avishai released the project – “Nomadic Treasures”, a European-based collective of musicians under the Italian label A.MA Edizioni. So far, the album has received praising reviews. His second album with the label “SAMSKARA” has been released in may 2019.

Avishai has performed at: the Bimhuis (NL), Het Concertgebouw (NL), De Meervaart (NL), The International Ud festival in Jerusalem (IL), Southeast JazzFest (NL), McGill University of the Arts (Canada) De Centrale (Belgium), Mohammed V (Morocco),The International World music festival of Jenjou (S.Korea) and the Ballet De Marsseile among others. He won several international competitions, such as the “All around jazz-Rome ensemble” (2nd place), The Richard Lupien MIMC for Classical improvisation (Finalist -2014) and The Leiden Jazz award (Best soloist).

Mohamed Ahaddaf

Artistiek leider Midden-Oosterse en Noord-Afrikaanse muziek
Ud-speler, componist en musicus

Mohamed Ahaddaf is een getalenteerde ud-speler, een componist en musicus uit Marokko die stevig geworteld is in de Andalusische cultuur. Hij studeerde aan het conservatorium van Tetouan en had les van de grootmeester Mohamed Ramat. Hij was solist van het Andalusisch orkest van Mohamed Lardi Temsamani. Na zijn komst in Nederland besloot hij zijn kennis breder in te gaan zetten. Hij is een gerespecteerd musicus die naast zijn Andalusische wortels zich heeft ontwikkeld in de jazz en Arabische muziek.

In 2010 richtte hij het ‘Ahaddaf Quartet’ op met ud, piano, bas en percussie. Een ongebruikelijke combinatie waarbij de rol van de piano en de ud speciale aandacht verdienen. Deze instrumenten zijn ieder in hun eigen cultuur de basis van de muziekpraktijk. Wat de piano is voor de westerse muziek (iedere musicus speelt een beetje piano en de piano is in bijna iedere combinatie aanwezig) dat is de ud voor de Arabische muziek. Om deze twee instrumenten te combineren vraagt extra aandacht. Niet in de laatste plaats door de vaste getemperde stemming van de piano en de vrije, vaak met kwartnoten doorspekte, stemmingen van de ud.

Mohamed Ahaddaf heeft onlangs een zelf ontwikkelde 7 snarige ud laten bouwen met een extra hoge snaar op B. De meeste zijn 6-snarig. Het kwartet nam 3 cd’s op met composities van Mohamed Ahaddaf, Nasim al Andalous uit 2012, Spoken Soul uit 2014 en Seasons uit 2016.

Maripepa Contreras

Artistiek leider Westers Klassieke muziek
Hobo-speler, componist en musicus
https://www.maripepacontreras.com/?lang=nl

Maripepa Contreras is één van de weinige jazzhoboïsten ter wereld, en is actief in zowel de klassieke als de jazzwereld. Ze begon haar klassieke-opleiding in Spanje en speelde daarna in diverse orkesten en won verschillende prijzen. In 2015 verhuisde ze naar Amsterdam om een bachelor in jazz te doen aan het Conservatorium van Amsterdam. 

Artiesten waar Contreras mee samenwerkte zijn onder meer: Ernesto Aurignac Orchestra, Magda Mendes, Javier Ojeda, Matthias Van den Brande en Lionel Ziblat. Ook heeft ze samengewerkt met orkesten zoals: Het Promenade Orkest, Nationaal Symfonisch Kamerorkest, De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’, Orquesta de Córdoba, Orquesta Sinfónica Provincial de Málaga, academy of Metropole Orkest, Nationaal Jeugd Orkest, Orquesta Ciudad de Almería, enz. Op dit moment geeft ze hobo jazz les op het Conservatorium Amsterdam

Karim el Guennoui

Artistiek leider Muziektheatervoorstellingen

Karim el Guennoui volgde een 3-jarige opleiding bij het theatergezelschap DNA. In een samenwerkingsproject met de Toneelschool Amsterdam studeert hij af in ‘Fool for Love’ van Sam Shepard, geregisseerd door Bart Kiene. 

Karim werkt bij verschillende gezelschappen en debuteert op TV met de hoofdrol in de tv film ‘De Wraak Engel’. Samen met Kees Prins en drie collega’s schrijft hij aan het satire programma Harirah in opdracht van de VPRO, waarin hij ook speelt.

Het succes van het toneelstuk ‘De Varkensfabriek’, dat Karim samen maakte met collega acteur Mohammed Azaay en regisseur Leopold Witte, resulteert in de start van zijn eigen productiekern onder dezelfde naam. Meerdere voorstellingen volgen, waaronder zijn eerste solovoorstelling ‘Jan Janszoon de Blonde Arabier’.

Sinds 2016 werkt Karim samen met Stichting Marmoucha, waarvoor hij verschillende voorstellingen schrijft, regisseert en in speelt.

Daarnaast schrijft Karim ook meerdere solo voorstellingen voor verscheidene acteurs en stand up comedians, waarvoor hij ook de regie op zich neemt. En sinds 2017 geeft hij les bij verschillende acteeropleidingen, waaronder bij TV College in Hilversum en het Media College in Amsterdam.